INFO
[Over ons]
Wat is het Drakenboot Festival?

Ieder jaar vindt het Piushaven Drakenboot Festival plaats op de 2e zondag in september. Het mooie gebied rondom de Piushaven vormt het podium voor dit sportieve en gezellige evenement. Zowel de deelnemers als de toeschouwers genieten van de strijd, teambuilding, samenwerking en het plezier op en rondom het water.

Wat is een drakenboot?

Een grote drakenboot is 12,5 meter lang en 1 meter breed, met een drakenkop en -staart, beschilderd met drakenschubben. Voor op de boot staat een stoeltje met een grote trom, voor de trommelaar. In de boot zitten 16 roeiers, twee-aan-twee. Achterop staat een ervaren stuurman/vrouw, die de boot bestuurt met de stuurpeddel en het team instrueert en begeleidt. De stuurman/vrouw wordt verzorgd door de organisatie. Bij het Puishaven Drakenboot Festival maken we ook gebruik van zogenaamde kleine boten. Deze zijn gelijk aan de grote boten, maar bieden plaatst aan 8 roeiers en 1 trommelaar.

Hoe vaar je een drakenboot?

De voorste twee peddelaars bepalen het ritme en tempo. De trommelaar slaat op het tempo van de voorste twee peddelaars op de trom, zodat de rest van de peddelaars dit ritme kunnen volgen. Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Dat maakt het drakenbootvaren een echte teamsport, want samenwerking is essentieel! Wij varen over een afstand van circa 150-200 meter.

Geen ervaring? Geen probleem!

Drakenbootvaren is niet moeilijk, iedereen kan aan de race meedoen. Ervaring is dus niet nodig. De enige eis is dat alle teamleden minimaal 16 jaar zijn en kunnen zwemmen! Bij de eerste race geeft de stuurman uitleg en er kan tijdens het opvaren naar de start alvast geoefend worden. Je zult de slag al snel te pakken hebben én je voelt meteen de adrenaline opborrelen om te willen winnen!

Geschiedenis

Het drakenbootvaren is een eeuwenoude, Chinese sport, meer dan 2000 jaar geleden ontstaan als vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen. Inmiddels is het wereldwijd een echte sport, met zelfs wereldkampioenschappen. In 1989 werd er tijdens SAIL 90 in Amsterdam, voor het eerst drakenboot gevaren in Nederland. Er zijn in Nederland een paar wedstrijdteams, die wekelijks trainen en meedoen aan de NK/EK/WK.

Checklist veilig varen

Klik hier voor meer informatie

Drakenboot van Dragon Events

De drakenboten die bij het Piushaven Drakenboot Festival worden ingezet, zijn van  Dragon Events. Dragon Events beschikt over een prachtige vloot van zowel grote als kleine Chinese drakenboten.

Informatie voor omwonenden

Klik hier voor meer informatie

5000
Toeschouwers
384
Deelnemers
96
Peddels
2
Stages